Kunsthars

Kunsthars, wat is dat?

Kunstharsen zijn zachte vaste stoffen of viskeuze substanties die in de regel bestaan uit twee verschillende hoofdcomponenten, hars en hardingsmiddel. Wanneer deze beide componenten met elkaar worden vermengd, ontstaat een reactieve harsmassa, die na volledige uitharding een kunststof vormt.

Waar worden kunstharsen gebruikt?

Kunstharsen worden gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Vaak komen we ze tegen in de vorm van lak, bijv. als autolak. Om de carrosserie te beschermen tegen corrosie, worden meerdere laklagen opgebracht, die bestaan uit harssoorten met verschillende recepturen. Hierbij beschermt de laatste laag van acryl-harsen de totale constructie tegen mechanische, chemische en milieugerelateerde belastingen. Verdere belangrijke harssoorten die als lak worden gebruikt en kunnen worden opgebracht zijn alkydharsen, epoxyharsen en polyurethaanharsen.

Kunstharsen in de bruggen- en wegenbouw

Epoxy- en polyurethaanharsen worden behalve als lak ook toegepast als afdichtingssysteem in de bruggen- en wegenbouw. In de bouw is de bekendste vertegenwoordiger van de harsen het epoxyhars. Epoxyhars wordt als grondlaag, kraspleistering of verzegeling gebruikt op rijdekplaten van beton en staal.