De kerk binnenlopen zonder galm

De tegelvloer van de entreeportalen van de RK Sint Lambertuskerk in De Weere waren verzakt. Dit was te voelen én te horen als er mensen overheen liepen. Om dit te verhelpen, werd URETEK gevraagd de vloer te ondervullen via de URETEK FloorLift® methode. Een klein deel van de vloer werd ook daadwerkelijk gelift, met fraai resultaat.

De grond onder de kerkvloer bevatte verschillende holle ruimten”, vertelt Peter Rietveld. Hij is projectleider van Pronk Restauratie, het bedrijf dat de restauratie van de gehele kerk heeft begeleid. “Deze holle ruimten zijn waarschijnlijk zo’n zestig jaar geleden al ontstaan doordat er zand wegspoelde toen een brand in de kerk werd geblust. URETEK heeft ze in één ochtend keurig gevuld en de ondergrond is nu weer stabiel.”

Injecteren met beleid
“Op de kruispunten in de voegen van de tegelvloer hebben de mannen van URETEK nauwkeurig gaten gemaakt om de hars te injecteren”, gaat Peter Rietveld verder. “Dat gebeurde heel netjes en met beleid. De URETEK-medewerkers wisten precies wat ze moesten doen.”

Mooi vlak
“We hebben de tegelvloer niet laten liften, omdat we bang waren voor scheurvorming. Een deel van de betonvloer, circa vier bij vier meter, is wel gelift: dit deel ligt weer mooi vlak. Maar het belangrijkste is dat de ondergrond weer stevig is.  Het resultaat? Helemaal naar wens. Als je nu de kerk inloopt, voel je dat de vloer weer stevig ligt en hoor je geen galm meer. Bovendien is er niets beschadigd. Wij zijn zeer tevreden!”