Drie gevels van een monumentaal pand in Tegelen vertoonden zettingscheuren. De oplossing: de URETEK DeepInjection® methode, waarmee de ondergrond werd verstevigd.

Joep Selen – architect en eigenaar van J.G. Selen Bureau Voor Restauratie Erfgoed – was betrokken bij de renovatie van het pand. Hij vertelt: “Het monument is deels onderkelderd. In het deel zonder kelder zaten scheuren in de gevels. Deze werden groter door een lek in het onderliggende riolering- en drainagesysteem. Meteen na het verhelpen van de lekkage is URETEK aan de slag gegaan.”

Goede ervaringen
“Een bevriend constructeurbureau vertelde mij over de methode van URETEK, waarbij de ondergrond van de fundering wordt verbeterd en het draagvermogen wordt hersteld”, vervolgt Joep Selen. “Normaal gesproken ben ik geen voorstander van relatief nieuwe, soms nog experimentele werkwijzen. Maar het constructeurbureau had goede ervaringen met URETEK en ik begreep dat de gebruikte methode in Duitsland al jarenlang met goede resultaten wordt toegepast. Voor ons project in Tegelen bleek dit niet alleen een snelle, maar ook een financieel aantrekkelijke oplossing.”

Vertrouwen
Of het probleem volledig is opgelost, moet de tijd uitwijzen, maar Joep Selen heeft er zeker vertrouwen in: “De fundering is door de injectiemethode enkele millimeters gelift, om zeker te zijn dat alles nu goed ondersteund wordt. Dat ging met uiterste precisie. Vervolgens zijn de scheuren in de gevels uitgehakt en opnieuw gevoegd. Het ziet er weer prima uit!”