Bij het watergemaal in Ter Apelkanaal staat een gebouw waar vroeger de paarden voor de trekschuiten gestald werden. Deze voormalige stalling was zo verzakt dat er scheuren in de gevels waren ontstaan. Op aanraden van een gebouwadviesbureau werd URETEK ingeschakeld om het probleem op te lossen met de URETEK DeepInjection® methode.

Gerrald van de Sande, ondersteuner civiele techniek bij waterschap Hunze en Aa’s, legt uit: “Het gebouw was toe aan een flinke opknapbeurt en een nieuwe bestemming. De eerste stap was het liften van een hoek van het gebouw, zodat het weer recht zou komen te staan en de grootste muurscheuren zouden verdwijnen. URETEK heeft dit keurig gedaan.”

Beweging
“Aan de vooraf aangebrachte tape op de scheuren kon je goed zien dat er beweging in het gebouw kwam. Heel knap dat ze het op deze manier gelift hebben. Een hoek van de voormalige stalling is bijna vijf centimeter omhoog gekomen en de grootste scheuren zijn weer bijna dicht. Verder liften kon niet, in verband met de houten constructie in driehoeksverband, maar we zijn heel tevreden met dit resultaat.”

Volgende stap
“We laten het gebouw op advies van URETEK nu een paar maanden met rust. Dan gaan we verder met de volgende stap: een nieuwe voegbeurt en het vervangen van de kozijnen en goten. Daarna kunnen we er een nieuwe bestemming voor zoeken en er hopelijk weer jaren mee vooruit!”

Watergemaal in Ter Apelkanaal