Thierry Ferfers, onafhankelijk architect restauratie

In het Belgische Zottegem staat een bijzonder pand; de Sanitary. Deze monumentale locatie – waar zich nu het administratieve centrum van de stad bevindt – was vroeger de textielfabriek van de Sanitary Underwear Company. Mede dankzij de URETEK DeepInjection® methode kan deze cultuurhistorische plek bewaard blijven.

De Sanitary was, toen het in 1909 gebouwd werd, al een opzienbarend pand. Het was namelijk een van de eerste betonconstructies in België en zelfs in Europa. Nadat de fabriek in 1992 sloot, kreeg het de erfgoedstatus en een nieuwe bestemming.

Gevaarlijke scheuren
Als architect is Thierry Ferfers al vele jaren bij dit project betrokken, ook toen er door de droogte van de afgelopen zomers scheuren in het paviljoen begonnen te ontstaan. “Door de grote scheuren in de muren en vloeren werd het te gevaarlijk om het paviljoen te gebruiken”, geeft hij aan. “Na de openbare aanbesteding bleek er één oplossing voor het herstellen van de verzakking; die van URETEK.”

Deskundig inzicht en overzicht
“De werklieden handelden vlot en deskundig”, vervolgt Thierry Ferfers. “Ze wisten precies waar ze mee bezig waren. Er werd netjes gecommuniceerd en met inzicht en overzicht gewerkt. De klus was binnen een week geklaard en de verzakking van het paviljoen is naar alle tevredenheid opgelost. Nu de fundering is gestabiliseerd, kunnen we door met de volgende fase in het restauratiedossier van dit bijzondere erfgoed.”