Jacob Munneke van de Hervormde Kerk in Nieuwe Pekela:

Toen er scheuren ontstonden in de monumentale Hervormde Kerk in Nieuwe Pekela, bleek dat de gemetselde fundering niet voldoende draagkracht had. Ook de vloer was verzakt en de glas-in-loodramen kwamen los, waardoor het glas kapot ging. Tijd voor actie, in de vorm van de URETEK DeepInjection® methode. 

“Na onderzoek bleek dat een deel van de fundering was verzakt”, vertelt Jacob Munneke, administrateur van de Hervormde Kerk in Nieuwe Pekela. “Het was dus zaak eerst dit probleem op te lossen, voordat we aan de gang gaan met het herstel van de scheuren en de ramen. Via Google kwamen we bij URETEK terecht.”

Twee opties

“De techniek van URETEK sprak ons aan, maar we wilden graag weten wat er nog meer mogelijk was. Daarom hebben we ook bij de Stichting Groninger Kerken advies ingewonnen. Het werd een keuze tussen een heel dure nieuwe ondersteuning van de fundering met ijzeren balken, óf de methode van URETEK. De eerste optie was ongeveer drie keer zo duur als de tweede, dus hebben we voor URETEK gekozen. Bovendien heb je met deze methode geen graafwerk of bouwactiviteiten: in één dag is het werk gedaan, zonder rotzooi of rompslomp. Heel eenvoudig, met eigenlijk geen nadelen.”

Goed gevoel

“De mannen van URETEK plakten, vóór ze begonnen, reepjes duct tape op de scheuren. Hieraan kon je tijdens de werkzaamheden meteen zien wat er gebeurde: de scheuren werden kleiner. Uit metingen van URETEK bleek dat de verzakte vloer 7 cm omhoog is gekomen. Nu is het een kwestie van afwachten. Sinds URETEK is geweest, hebben we geen veranderingen waargenomen en we hopen dat de fundering stabiel blijft. We hebben er een goed gevoel bij.”