Utrechtse Universiteitsbibliotheek

Toen in de gevel van de Universiteitsbibliotheek in het centrum van Utrecht kleine scheuren werden ontdekt, werd snel actie ondernomen. Dankzij URETEK DeepInjection® is de fundering gestabiliseerd en meer schade voorkomen.

Jos de Vries is projectleider ‘Directie & Campus’ bij de Universiteit Utrecht. Hij vertelt: “Onze Universiteitsbibliotheek in de binnenstad is een prachtig 16e eeuws monument waar we bijzonder trots op zijn. Het was in 1808 het paleis van onze eerste koning Lodewijk Napoleon, dus echt een historisch object.”

Uitdaging
“Toen we scheuren in de gevel aantroffen, hebben we meteen een bouwtechnicus om advies gevraagd”, vervolgt Jos de Vries. “Hoewel de veiligheid niet direct in het geding was, raadde hij URETEK aan, om de fundering te stabiliseren en meer schade te voorkomen. Omdat de bibliotheek bijna het hele jaar zeven dagen per week open is, was het een uitdaging om een dag te kiezen waarop URETEK aan het werk kon. Gelukkig was URETEK heel flexibel en konden we een zaterdag in de zomer prikken waarop het gebouw gesloten was.”

Keurig achtergelaten
De tweede uitdaging was het manoeuvreren van de URETEK-vrachtwagen op het binnenplein. “Gelukkig ging ook dat prima. We waren bang dat de slangen die door het gebouw moesten worden geleid, viezigheid zouden geven. Maar ook dat viel reuze mee. Bovendien heeft URETEK de locatie keurig netjes achtergelaten. Ze hebben zelfs de overtollige expansiehars verwijderd die tussen de terrastegels omhoog was gekomen. Binnen een halve dag zat het werk erop en was de fundering in de hoeken één, respectievelijk twee mm gelift. Het ging heel voorspoedig en we zijn erg blij met het resultaat. Een geruststelling dat dit eeuwenoude pand weer even mee kan!”